Trzecie roczne sprawozdanie Rzecznika Praw Obywatelskich podkreśla wyzwania systemowe

03 maja 2021 r.

Utworzone w 2017 r. Biuro Rzecznika Praw Obywatelskich ds. Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie lub Rozwojowo oraz Ich Rodzin zostało zaprojektowane w celu zapewnienia jednostkom i rodzinom centralnego miejsca w rządzie stanowym, w którym mogą zwracać się z pytaniami i obawami dotyczącymi sposobu uzyskania potrzebnych usług i wsparcia.

W zeszłym miesiącu Paul Aronsohn, który pełni funkcję Ombudsmana od momentu powstania biura, wypuścił swoje… Roczny raport 2020 do gubernatora, ustawodawcy i komisarzy Departamentu Opieki Społecznej i Departamentu Dzieci i Rodzin. Rok, jak żaden inny, ten trzeci roczny raport koncentruje się na kluczowych tematach i obserwacjach dotyczących tego, jak państwowy system opieki podszedł do pandemii COVID-19, rodzin, podstawowych potrzeb i społeczności osób niepełnosprawnych.

W ramach swoich kluczowych tematów pan Aronsohn potwierdził szereg priorytetów autyzmu w New Jersey, podkreślając potrzebę zwiększenia ilości i jakości usług dla osób z poważne trudne zachowanie, znaczenie zwiększenia liczby analitycy zachowań wewnątrz państwa oraz potrzebę poprawy stawek zwrotu kosztów Medicaid (0-21) Korzyści ze stosowanej analizy zachowania.

Dostęp i obserwacje pana Aronsohna do całej społeczności I/DD dają mu wyjątkową możliwość zaoferowania szerokich rekomendacji. Podsumowując swój raport, doszedł do wniosku, że złożoność naszego systemu jest jedną z największych barier w uzyskaniu wsparcia i usług, których potrzebują, i przedstawia następujące zalecenia (patrz strony 30-31):

1. Rozbij silosy między departamentami rządu stanowego
  2. Rozbij silosy między rządami stanowymi i powiatowymi
  3. Rozbij silosy między urzędnikami państwowymi, dostawcami i osobami/rodzinami
  4. Podejmowania wewnętrznych przeglądów departamentów stanowych
  5. Połóż większy nacisk na zdrowie psychiczne

Autyzm New Jersey popiera te zalecenia i oczekuje dalszej współpracy z panem Aronsohnem w celu ich urzeczywistnienia.

Odwiedź stronę internetową Biura Rzecznika Praw Obywatelskich, aby dowiedz się więcej o ich pracy.

Poznaj naszą moc połączenia

Jeśli szukasz pomocy w poruszaniu się po tych bardzo skomplikowanych systemach, które podał pan Aronson w swoim raporcie, zadzwoń na naszą Infolinię 800.4.AUTYZM, e-mail info@autismnj.orglub użyj funkcji czatu/wiadomości u dołu ekranu.